October | 2023

Bacșiș - Cui, de ce, cât?
Studiu realizat pe un eşantion de 1085 persoane, reprezentativ pentru populația cu vârsta de 18-65 ani din mediul urban

Utilizarea serviciilor susceptibile de bacșiș
Mai mult de 7 români din 10 din mediul urban au fost cel puțin o dată la restaurant și mai mult de 6 români din 10 au fost la frizer/ coafor în ultimele 3 luni. Ponderea utilizării acestor servicii este mai mare la persoanele cu educație ridicată și la cele cu venituri mari.

Aproape una din două persoane au comandat mâncare folosind o aplicație mobilă de tipul Glovo, Tazz sau Bolt. Aceste aplicații sunt mult mai populare în rândul tinerilor și în orașele peste 100.000 de locuitori.

Procentul persoanelor care au luat un taxi este doar marginal mai mare decât a celor care folosesc servicii de ride sharing. Cele două servicii par să se adreseze unor segmente diferite de populație: taxiurile sunt folosite mai degrabă de femeile și persoanele în vârstă din orașele medii și mici și cu venituri mici și medii, în timp ce serviciile de ride sharing sunt mai atractive pentru tineri, bucureșteni și pentru cei cu venituri medii sau mari.

Câte persoane lasă bacșiș
Dintre persoanele care au folosit serviciile unde se lasă bacșiș, 87% au lăsat cel puțin o dată bacșiș în ultimele 3 luni.

Procentul celor care lasă bacșiș este mai mare la vârste de peste 30 de ani, în București și în rândul celor cu venituri mari.

*Baza: persoane care au consumat cel puțin unul dintre cele 5 servicii unde se lasă de obicei bacșiș.

Cum au lăsat bacșișul
Dintre persoanele care au lăsat bacșiș în ultimele 3 luni, doar 77% au lăsat bacșiș ultima dată când au folosit servicii susceptibile de bacșiș, din care 64 % cash și 13% pe card.

În București procentul celor care au lăsat bacșișul pe card ultima dată se apropie de 20% și este de două ori mai mare decât procentul celor care locuiesc în orașele mici (sub 100.000 locuitori)

*Baza: persoane care au lăsat bacșiș în ultimele 3 luni.

Cum au lăsat bacșișul (cont.)
Procentul celor care lasă bacșiș variază în funcție de tipul de serviciu destul de mult. Astfel, dacă în cazul restaurantelor 95% din clienți lasă bacșiș, în cazul serviciilor de ride sharing doar 61% fac același lucru.

Pe de altă parte, ride sharing-ul este serviciul în care se lasă bacșiș pe card în proporția cea mai mare, urmat de serviciile de livrare mâncare, de taximetrie și de restaurante. La frizer/ coafor se lasă bacșișul în proporția cea mai mică pe card.

*Baza: persoane care au lăsat bacșiș în ultimele 3 luni.

Motive pentru care au lăsat bacșiș
Motivul predominant care duce la lăsarea bacșișului este calitatea serviciilor.

Alte motive mai puțin importante dar totuși neglijabile sunt presiunea socială și reflexul, fiecare reprezentând câte 20% din opțiuni.

În partea de jos a motivațiilor, din punct de vedere a ponderii lor, găsim altruismul (15%) și presiunea furnizorului de servicii (6%).

Practic 1 din 5 persoane dau bacșiș pentru că se simt presate, sub o formă sau alta, fără sa fie neapărat mulțumite de serviciile oferite.


*Baza: persoane care au lăsat bacșiș în ultimele 3 luni.

Cât au lăsat bacșiș
În medie, suma cea mai mare lăsată în valoare absolută ca bacșiș este la restaurante și apoi la frizer/coafor.

Interesant este că bacșișul mediu lăsat pentru servicii de ride sharing este ușor mai mare decât cel lăsat pentru serviciile de taximetrie. Aceasta se poate explica prin segmentele diferite de persoane care utilizează cele două servicii concurente.

Persoanele cu venituri mari lasă un bacșiș mai mare la restaurant, iar femeile lasă un bacșiș mai mare la coafor decât lasă bărbații la frizer.

*Baza: persoane care au lăsat bacșiș în ultimele 3 luni.

Cât au lăsat bacșiș (cont.)
Bacșișul mediu în provincie este egal, indiferent de gradul de urbanizare.

În București însă, bacșișul este cu 30-33% mai mare decât în provincie. Această diferență cvasiconstantă reflectă cel mai probabil diferența de costuri pentru majoritatea serviciilor între București și provincie și este în linie cu raportul între salariile medii dintre București și provincie.

*Baza: persoane care au lăsat bacșiș în ultimele 3 luni.

Evoluția bacșișului în ultimul an
7 persoane din 10 spun că au lăsat același bacșiș ca și anul trecut în valoare  absolută, pentru aceleași servicii. 2 din 10 români au sesizat o creștere a valorii bacșișului lăsat, în timp ce 1 din 10 români spun că plătesc mai puțin bacșiș decât în anul trecut.

Persoanele între 30 și 44 ani (care au cel mai adesea copii minori) au o tendință de a lăsa mai puțin bacșiș față de anul trecut, probabil datorită cheltuielilor mai mari cu copiii. De asemenea, în București sunt mai multe persoane care au tendința de a crește bacșișul de la an la an, prin comparație cu provincia.

*Baza: persoane care au lăsat bacșiș în ultimele 3 luni.

Mulțumim!