May | 2024

CALITATEA VIEȚII
Calitatea vietii perceputa
Studii realizate pe eşantioane de peste 1060 persoane, reprezentative pentru populația cu vârsta de 18-65 ani din mediul urban

Calitatea Vieții în România - prezent față de anul trecut
1 din 4 români spune că trăiește mai bine decât în urmă cu un an și tot 1 din 4 spune că trăiește mai prost decât în urmă cu un an.

Tinerii au fost cei care au beneficiat în cea mai mare parte de creșterea calității vieții în ultimul an.

Locuitorii din Moldova apreciază o creștere în medie a calității vieții, iar cei din Banat, Crișana și Maramureș apreciază o scădere în medie a calității vieții.

Calitatea Vieții în România - evoluție trecută vs. așteptări pentru viitor
Așteptările oamenilor legate de evoluția calității vieții în viitorul apropiat sunt mai optimiste prin comparație cu evoluția acesteia în ultimele 12 luni. Astfel, 40% dintre respondenți se așteaptă ca viața lor să evolueze în bine în următoarele 6 luni și doar 23% se așteaptă la o înrăutățire a acesteia.

Calitatea Vieții în România - evoluție trecută vs. așteptări pentru viitor (cont.)
Tinerii, femeile precum și locuitorii orașelor mici
sunt mai optimiști atunci când evaluează așteptările
față de calitatea vieții în viitorul apropiat.

Calitatea Vieții în România - evoluție trecută vs. așteptări pentru viitor (cont.)
Pe măsură ce crește venitul, scade optimismul legat de o îmbunătățire a calității vieții în viitorul apropiat. Locuitorii din Moldova sunt cei mai optimiști iar cei din Ardeal sunt cei mai puțin optimiști.

Calitatea Vieții în România - nivelul de stres
Aproape jumătate din românii din mediul urban acuză o stare de stres medie sau pronunțată: stresat/ă (31%), foarte stresat/ă (10%) sau extrem de stresat/ă (5%).

Doar unul din 10 români consideră că nu este deloc stresat.

Calitatea Vieții în România - nivelul de stres - demografice
Nivelul de stres scade odată cu creșterea vârstei
și venitului respondentilor.

Prin comparație cu bărbații, femeile sunt semnificativ
mai stresate.

Calitatea Vieții în România - îngrijorări
Creșterea prețurilor este de departe cea mai mare îngrijorare a românilor. Astfel, 82% dintre aceștia sunt îngrijorați, foarte îngrijorați sau extrem de îngrijorați de acest aspect.

Pe locul doi în topul îngrijorărilor se găsește, oarecum surprinzător, încălzirea globală (62%). Spunem oarecum surprinzător pentru că un studiu realizat în urmă cu 2 ani arată că încălzirea globală era și atunci în topul îngrijorărilor.

Veniturile personale (59%) și posibilitatea unui război în regiune (59%) completează topul îngrijorărilor românilor din mediul urban. 

Calitatea Vieții în România - îngrijorări - vârsta
Persoanele cu vârsta între 45 și 65 ani sunt mai îngrijorate de terorism și de un război în regiune.

Tinerii (18-29 ani) sunt mai puțin îngrijorați de intrarea refugiaților în țară.

Calitatea Vieții în România - îngrijorări - sex
Prin comparație cu bărbații, femeile sunt mai îngrijorate de un război în regiune, dar și de încălzirea globală.
De asemenea, femeile par să fie mai vulnerabile atunci când vine vorba de pierderea locului de muncă sau de venituri.

Calitatea Vieții în România - îngrijorări - educație
Persoanele cu educație scăzută sau medie sunt mult mai îngrijorate
decât cele cu educație ridicată atunci când vine vorba de :
  • Creșterea prețurilor
  • Venituri
  • Pierderea locului de muncă
  • Plata datoriilor

61% dintre persoanele cu venituri mici sunt îngrijorate de creșterea prețurilor față de doar 42% dintre persoanele cu venituri lunare de peste 4500 RON.

Calitatea vietii perceputa
Calitatea Vieții în 20 țări - medii
Rank Țara Media
1 Elveția 8.9
2 Suedia 8.5
3 Norvegia 8.4
4 Danemarca 8.4
5 Canada 8.1
6 Germania 8.0
7 Australia 7.7
8 Statele Unite 7.7
9 Marea Britanie 7.6
10 Franța 7.6
11 Spania 7.4
12 Italia 7.3
13 Coreea de Sud 6.3
14 Turcia 6.2
15 China 5.8
16 Israel 5.7
17 România 5.4
18 Rusia 4.3
19 Iran 3.6
20 Coreea de Nord 3.6
Persoanelor intervievate li s-a cerut să evalueze 20 țari de pe glob din punctul de vedere al calității vieții, așa cum o percep ele, fie din informațiile pe care le au, fie din experiențele pe care le-au trăit. Astfel, s-a obținut un clasament după mediile obținute prezentat in tabelul alăturat. Pe harta de mai sus, țările evaluate au fost marcate cu contur negru si au fost colorate cu culori mai intense sau mai putin intese de violet in funcție de media obținută.

Elveția are cea mai bună calitate a vieții în opinia respondenților cu vârste între 18 și 65 de ani din România și care locuiesc în mediul urban.

Așa cum era previzibil, țările nordice (Suedia, Norvegia și Danemarca) se află în topul calității percepute a vieții și ocupă următoarele poziții în această ordine.

Pe palierul urmator sunt două mari state din continentul nord-american (Canada și Statele Unite ale Americii) și Australia.

Aproape pe același nivel cu Canada se poziționează și Germania, prima poziție a unei țări din vestul Europei. In top 10 țări evaluate se mai regăsesc Marea Britanie și Franța.

În continuarea topului apar două țări din sudul Europei, țări în care diaspora română este foarte numeroasă: Spania și Italia.

Clasamentul calității vieții, asa cum este ea perceputa de români, este continuat de Coreea de Sud, Turcia, China, Israel și România, România poziționându-se astfel pe ultima poziție ocupată de o țară democratică evaluată. La coada topului se află Rusia, Iran și Coreea de Nord.

Calitatea Vieții în 20 țări - note
Pe baza a ce știți, ce ați citit sau ce ați văzut, vă rog să dați o notă de la 1 la 10 în funcție de cum credeți că este calitatea vieții în următoarele țări, unde 1 înseamnă foarte slabă și 10 înseamnă foarte bună

Calitatea Vieții - vârsta
Cu cât persoanele sunt mai în vârstă, cu atât evaluează mai bine calitate vieții din Australia.

Diferențe semnificativ mai mari între categoriile de vârstă apar și când vine vorba de Israel, situație în care 52% dintre respondeții cu vârsta peste 45 de ani au evaluat cu 10, 9, 8 sau 7 calitatea vieții aici, față de 23% (19-29) și 32% (30-44)
Țările nordice evaluate (Suedia, Norvegia si Danemarca) au primit mai multe note de 10 și de 9 de la persoanele din grupa de vârstă 45-65.

Respondenții peste 45 au apreciat calitatea vieții în Marea Britanie cu note peste 8  într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de vârstă.
In schimb, tinerii 18-29 consideră calitatea vieții în Italia si Spania ca fiind mai bună decât o consideră cei peste 30 ani.

Ei apreciază mai mult și calitatea vieții în România decât persoanele mai avansate în vârstă, dar totodată sunt mai puțin exigenți și față de calitate vieții în Rusia sau Coreea de Nord.

Calitatea Vieții - sex
Femeile evalueaza mai bine decât bărbații calitatea vieții atât în SUA, cât și în Franța și Italia.
In același timp, calitatea vieții din Coreea de Nord este apreciată mai puțin rău de către femei decât de către bărbați.

Surprinzător, deși Iranul este o țară in care drepturile femeilor nu sunt respectate, femeile apreciază ușor mai bine calitatea vieții in această țară decât bărbații.

Diferențe semnificative între barbați si femei apar și în ceea ce privește evaluarea Turciei si Chinei, țări pe care femeile le consideră având o calitate a vieții mai bună.

Singura țară unde bărbații au o percepție semnificativ mai bună decât femeile asupra calității vieții este Coreea de Sud.

Calitatea Vieții - educație si venit
Calitatea vietii din Elvetia si Danemarca este evaluata ușor mai bine de persoanele cu studii superioare, în timp ce cei cu studii medii sau joase apreciază calitate vieții in China ușor mai bine decât ceilalți.
Persoanele cu venituri mari (peste 4500RON) apreciază semnificativ mai bine calitatea vieții din Danemarca dar și din Australia sau Coreea de Sud.
Calitatea vietii perceputa
Mulțumim