June | 2024

Munca de la distanță
Munca de la distanta
Studiu realizat pe un eşantion de peste 1077 persoane, reprezentativ pentru populația cu vârsta de 18-65 ani din mediul urban

Cine sunt cei care lucrează de acasă (de la distanță)
Aproape 3 sferturi dintre respondenți (72%) lucrează doar de la locul de muncă, 19% lucrează în regim hibrid (adică, o parte din zilele săptămânii de acasă și altă parte de la locul de muncă) iar 9% lucrează doar de acasă.

În raport cu cei care lucrează doar de la locul de muncă, cei ce lucrează de acasă sunt mai degrabă sub 44 ani, au educație superioară, locuiesc în București sau în orasele mari de peste 100k locuitori, sunt liber profesionisti, PFA sau patroni. O mare parte dintre aceia ce lucrează în regim hibrid  sunt angajati la o firmă privată si au salarii mai mari decât cei ce lucrează doar de la locul de muncă.

Spre deosebire de aceștia (cei ce lucrează și de acasă), cei care lucrează doar de la locul de muncă sunt într-o proporție mai mare persoane cu vârsta mai avansată (45-65 ani), persoane cu educație medie sau joasă sau angajați la instituțiile de stat.

Procentul celor care au migrat către lucratul de la distanță este de trei ori mai mare la cei care lucrează în firme private decât la cei care lucrează în firme/instituții de stat.

Nivelul de satisfacție față de locul de muncă
Există o asociere clară între satisfacția față de locul de muncă și tipul de muncă prestat: doar de la locul de muncă, hibrid sau doar de acasă.

Persoanele care lucrează doar de acasă sunt semnificativ mai mulțumite de slujba lor decât celelalte categorii.

Modul de lucru preferat (de acasă, hibrid, de la locul de muncă)
Întrebați ce mod de lucru ar alege, majoritate românilor din mediul urban ar prefera să lucreze hibrid (48%) sau în totalitate de acasă (18%), în timp ce o treime (34%) ar prefera să lucreze de la locul de muncă.

Lucrul doar de la locul de muncă a fost preferat de persoanele peste 45 de ani iar lucrul doar de acasă de cele sub 29 ani. Persoanele cu educatie medie sau joasă preferă lucrul doar la locul de muncă în timp ce persoanele cu educație superioară preferă lucrul hibrid sau doar de acasă.
Persoanele care lucrează doar de acasă își exprima preferința pentru acest sistem în proporție de 77%, în timp ce celelalte 23% prefera lucrul în regim hibrid. Astfel nici o persoana care lucrează în prezent de acasă nu și-a manifestat dorința de a lucra doar de la locul de muncă. 

Cei ce lucrează în sistem hibrid preferă tot acest sistem într-o mare proporție (73%). 20% dintre aceștia ar prefera însă să lucreze doar de acasă iar 7 % doar de la locul de muncă.

Persoanele care lucrează doar de la locul de muncă ar prefera să lucreze aproape în aceeasi proportie în regim hibrid: 46% preferă în continuare să lucreze doar de la locul de muncă, dar 44% ar prefera sistemul hibrid în timp ce restul de 10% și-ar dori să lucreze doar de acasă.

Nivelul de (in)satisfacție față de trecerea la lucrul doar de la locul de muncă
Pentru persoanele care lucrează doar de acasă sau în sistem hibrid, modificarea în lucru doar la locul de muncă ar veni cu un nivel ridicat de insatisfacție: 68% dintre ei au menționat ca vor fi foarte nemulțumiți sau mai degrabă nemulțumiți de această situație.

Totuși, persoanele peste 45 de ani, bărbații și persoanele cu educație mai redusă ar fi mai puțin deranjate de această modificare față de persoanele mai tinere, respectiv față de femei sau față de persoanele cu educație superioară.

*Baza = persoane care lucrează doar de acasă sau în sistem hibrid
Să presupunem că mâine firma sau instituția la care lucrați ar decide ca toată lumea să lucreze doar de la locul de muncă.
Care ar fi nivelul dumneavoastră de satisfacție față de această decizie?

Elasticitatea preferinței față de munca de acasă atunci când scade salariul
Ca să vedem cât de multă valoare alocă oamenii lucratului de acasă, i-am pus să aleagă între această facilitate și o slujbă care presupune doar lucrul de la locul de muncă, dar cu un salariu mai mare (+10%, +20% sau +30%). Analiza a fost făcută pe cele trei categorii de slujbe pe care oamenii le au în prezent: lucrează doar de acasă, lucrează hibrid și lucrează doar de la locul de muncă.

Primul lucru pe care îl vedem în graficul de mai jos este că în condiții egale de salariu, 100% din cei care lucrează de acasă, 93% din cei care lucrează hibrid și 54% din cei care lucrează de la locul de muncă preferă lucratul de acasă (termenul generic pentru lucratul în totalitate de acasă sau hibrid).

Pe grafic se poate vedea cum descrește preferința pentru lucratul de acasă pe măsură ce crește salariul asociat opțiunii lucratului doar de la locul de muncă. De exemplu, dacă li s-ar oferi 10% în plus la salariu, 15% (100-85) din cei care lucrează de acasă ar alege slujba care presupune să lucreze doar de la locul de muncă. La 20% creștere de salariu ar mai alege încă 10% (în total 25%) slujba mai bine plătită dar cu lucrat zilnic de la locul de muncă. Și așa mai departe.

Dintre cele trei categorii studiate, cei care lucrează de acasă pun și cel mai mare preț pe munca de acasă. O parte însemnată dintre aceștia (aproape 6 din 10) nu ar da slujba de acasă pe una în care trebuie să semneze condica zilnic, chiar dacă aceasta din urma ar fi plătită cu 30% mai mult.
Dacă ați avea de ales între o slujbă plătită cu 10%, 20%, 30%  mai mult decât acum dar în care se lucrează doar de la locul de muncă și una care să vă permită să lucrați de acasă dar plătită exact ca acum, pe care ați alege-o?

Lucrul de acasă - situația actuală vs. potențial
Cât se cheltuiește cu mâncarea animalelor de companie
Comparând cu structura respondenților, observăm ca procentul celor care cred ca pot lucra doar de acasă este cu 1/3 mai mare decât al celor care deja lucrează doar de acasă  (12% vs. 9%). Nu același lucru putem spune și despre cei care lucrează hibrid, unde numărul de joburi poate crește substanțial (de la 19% din total populație activă la 32% potențial maxim).

Astfel, în opinia angajaților, 44% din totalul joburilor nu necesită prezență la locul de muncă zi de zi. În momentul de față aproximativ două treimi din aceste joburi au migrat deja către hibrid sau lucrul integral de acasă (28% din 44%).
Interesant este că mai mult de una din 10 persoane care lucrează în totalitate de acasă crede că ar trebui să lucreze hibrid sau doar de la locul de muncă, iar aproape una din 20 persoane care lucrează hibrid crede că ar trebui să lucreze doar de la locul de muncă. 

Munca în weekend si ore muncite pe săptămână
Dacă în ceea ce privește munca în weekend nu sunt diferențe semnificative statistic între cele 3 modalitatăți de lucru - doar de la locul de muncă, hibrid, doar de acasă - în ceea ce privește numărul de ore lucrate apar diferențe între cei ce lucrează doar de locul de muncă și cei ce lucrează doar de acasă.

Astfel, există un procent semnificativ mai mare de persoane care lucrează peste 46 ore si un procent semnificativ mai mic de persoane care lucreză mai puțin de 30 ore printre cei ce lucrează doar de la locul de muncă față de cei care lucrează doar de acasă.

Principalele avantaje de a lucra de acasă
Cele mai mari avantaje legate de lucratul de acasă par să fie reducerea costurilor de deplasare, programul flexibil și câștigarea de timp liber în lipsa deplasării.

Persoanele care lucrează în regim hibrid apreciază mai mult decât celelalte două categorii timpul liber câștigat în lipsa deplasării. În general, persoanele care lucrează de acasă, doar de acasă sau în sistem hibrid, consideră într-o proporție mai mare decât celelalte că productivitatea crește datorită lipsei distragerilor de la birou. Pe de altă parte, cei care lucrează de la locul de muncă apreciază cel mai mult în raport cu celelate categorii flexibilitatea programului atunci când lucrezi de acasă.

Principalele dezavantaje de a lucra de acasă
Cea mai mare pierdere legată de lucratul de acasă pare să fie lipsa interacțiunii sociale cu colegii de muncă. Ea apare fie sub această formă fie sub forma sentimentului de singurătate și izolare.

Prin comparație cu cei care lucrează hibrid, cei care lucrează de la locul de muncă cred într-o măsură mai mare că dacă ar lucra de acasă ar fi distrași de membrii familiei și că le-ar fi greu să separe timpul de muncă de cel privat.

Pe de altă parte, cei care lucrează de la locul de muncă subevaluează pierderea oportunităților de relaționare și vizibilitate pentru promovări în condițiile în care ar lucra de acasă.

Mulțumim!
Munca de la distanta